Årets konkurranse

Konkurransen

Årets tema er krise. Vi ønsker oss tekster og medieproduksjoner som tar for seg krisesituasjoner og ytringsfrihet i krise. Det kan også leveres bidrag i form av tegneserier, fotoserier, dokumentarfilmer, videoessay og podkast.

Husk, dette handler ikke først og fremst om å være flink og vinne, men vel så mye om å bruke muligheten til å ytre seg, våge å være en deltaker som bidrar på egne vilkår.

Retningslinjer

Husk å oppgi kilder! Dersom du tar i bruk eksisterende tekster, bilder, osv. må du enten behandle disse som sitater eller endre dem så mye at produksjonen framstår som ny og selvstendig.

Ressurser
Gode råd fra juryen
Ingeborg Senneset
Ingeborg Senneset jobber som journalist i Aftenposten. Hun har også gitt ut boka «Anorektisk», og er en engasjert samfunnsdebattant.

Kjære deltakere! Det gjør meg så glad at dere engasjerer dere i en så avgjørende rettighet og grunnleggende demokratisk fakttor som ytringsfrihet. Når dere jobber med temaet, er det én ting jeg vil dere skal kjenne etter: om dere blir provoserte.

Han som i flere år var psykologen min - en morsom fyr som var like glad i nyheter og kritisk tenkning som meg - ga meg en gang en bitte liten bok. Den norske tittelen er «Bli sint!».

Stéphane Hessel var en motstandsmann under krigen. Han ble tatt til fange, satt i konsentrasjonsleir. Etter krigen viet han livet sitt til menneskerettigheter - han var faktisk med på å skrive dem før de ble vedtatt i det da helt ferske FN - og til nettopp engasjement.

Hessel døde for få år siden, men du kan se YouTube-videoer med ham i dag, og høre ham fortelle om de verste og beste sidene ved mennesket.

Hessel sa: «Stopp likegyldigheten!» «Du må først bli forbannet. Det fører til noe svært viktig: engasjement.».

Men den gang var ting nesten enklere. Du kunne si: «Bekjemp Hitler!».

«Hvem du kjemper mot i dag er ikke like åpenbart. Men, hvis du tar deg tid til å se deg rundt, oppdager du minst tre store farer: Faren for overdreven rikdom, miljøet og terrorismen.».

Det er ikke mitt mål å fortelle dere hvilken krise dere skal engasjere dere i. Tvert imot - ikke la noen definere ditt engasjement.

Uansett sak, mange små snøfnugg kan skape et stort snøras. Lille Greta Thunberg har vist oss at ett lite menneskes tro på en stor sak kan skape en klimabevegelse verden over.

Ytringsfriheten er under press. Ikke bare langt borte, som i Tyrkia, hvor journalister og forfattere fengsles. Ikke bare fra de store, som Erdogan. Men også fra de små, som bloggere med en giftig agenda eller åpne kommentarfeltbrukere uten skamvett.

Noen ganger også i mer eller mindre nære relasjoner, som medelever, kolleger, venner eller familie.

Konsekvensene av å ytre seg kan virke avskrekkende. Jeg blir i alle fall redd. Det er ikke fengsel som skremmer meg her i Norge, men en angst for å virke dum eller ikke være god nok.

Men de gangene jeg ikke tør, ikke tar sjansen, får jeg aldri vite det.

Jeg gleder meg til å se hva dere kommer frem til. Uavhengig av hvilken vinkling eller hvilket tema du tar for deg, har du gjort noe viktig ved å engasjere deg og ytre det. Verst av alt, er likegyldighet. Og ingenting sier likegyldighet som stillhet.

Beste hilsen Ingeborg

Arkiv
Kontakt