Min helt: Kim Friele

Av Fredrik Opseth og Miriam Johansen, Bjerke videregående skole, våren 2015

 

 

Juryen uttaler

Filmprosjektet «Min helt: Kim Friele» er et rørende dokumentarisk portrett av en ung mann som viser hvilken betydning Kim Friele har hatt for ham og hvordan hennes mot har banet veien for og inspirert andre homofile. I filmen står han frem med sin homofile legning.

Filmen har en effektiv bruk av nærbilder og hovedpersonens monolog, kryssklippet med rekonstruksjoner av opplevelsene han forteller om. Det er godt skuespill blant de unge medvirkende i de rekonstruerte scenene. På lydsiden ligger et stillferdig piano under gjennom hele filmen, noe som bygger opp under den såre, men positive stemningen.

Filmen er lavmælt og virker autentisk, samtidig er den både informativ og engasjerende. Det ligger mye hardt arbeid bak denne filmen.

For filmens hovedperson er Kim Friele en klar helt, også for ytringsfrihet. Han får valget av Friele, sammen med fortellingen av sin egen historie, til å fremstå som modig. Slik blir han indirekte også selv en ytringsfrihetshelt. Det at fortelleren i begynnelsen sitter i et (kles)skap er noe mange seere kanskje ikke legger merke til. Juryen har sett det – og kommet til at denne filmen er så god at den skal tildeles tredjepris i årets konkurranse.

Selma Sofie Norup

Beste tekst 2018: Ut av dvalen

Se bidraget

Leah Jakobsen

Andrepris tekst 2018: Dette er propaganda

Se bidraget

Marta Berstad

Beste medieproduksjon 2018: Propaganda - videoessay

Se bidraget

Tobias Karlsen og flere

Andrepris medieproduksjon 2018: Propaganda - musikkvideo

Se bidraget

Del siden på

Send inn

Leveringsfrist innen fredag 1. mars 2019, kl. 23:59
1 Personalia
2 Bidrag