Tegningen som ytring

Velkommen til seminar torsdag 8. november 2018, kl. 09 – 15, i lokalene til Fritt Ord i Uranienborgveien 2 i Oslo.

Vi ønsker å vise betydningen av tegninger og tegneserier, og presenterer forslag til hvordan disse sjangrene kan brukes i flere forskjellige fag. Seminardeltakerne får utdelt LNUs fagtidsskrift Norsklæreren 3-2018, der temaet belyses av ulike skribenter. Vi sikter mot konkrete og matnyttige foredrag og gode diskusjoner. Arrangementet er knyttet til Fritt Ord-konkurransen for elever i vgs., og i skoleåret 2018/19 har vi tegning som tema.

Bindende påmelding via denne nettsiden innen 1. november. Les mer om programmet lengre ned på siden. Det serveres kaffe og lunsj underveis.

Seminaret arrangeres av Stiftelsen Fritt Ord i samarbeid med Landslaget for norskundervisning og NRK Skole.

Innhold:

Ida Neverdahl: Tegningens styrke – og noen av dens problemer
Ingeborg Øvern: Tegninger i klasserommet
Morten Harper: Skråblikk og vitnesbyrd i den nye seriejournalistikken
Vebjørn Selbekk og Arifur Rahman i samtale med Jan Erlend Leine: Karikaturstridens betydning i dag

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Foredragsholdere:

Ida Neverdahl.

Ida Neverdahl er en tegneserieskaper som står bak flere utgivelser. ‘I’m a girl. It’s fantastic’ (2018) er svært godt mottatt, og tidligere har hun gitt ut serien ‘Gele’ og tegnede reiseskildringer fra Moskva og Los Angeles med medforfatter Øystein Runde. Hun har hatt stripeserier på trykk i Dagbladet, VG, Pondus og Nemi.

Ida Neverdahl vil vise tegneseriens styrke i kraft av å være et visuelt medium som spiller på sammenhengen mellom tekst og bilde, og hvordan denne typen kommunikasjon er hensiktsmessig for å få noe delt og spredt fort på nett. Men også hvordan bilder med sine forenklede budskap gir mer rom for misforståelser og (feil)tolkninger.

 

 

 

Ingeborg Øvern.

Ingeborg Øvern er lektor ved Hartvig Nissens skole. Hun viser hvordan tegneserier kan brukes som lesestrategi og fortellingsverktøy i historie- og norskfaget. Gjennom presentasjon og workshop utforsker vi potensialet i bruk av tegninger i undervisningen.

 

Morten Harper

Tegneserieskribent Morten Harper presenterer dokumentariske tegneserier og seriejournalistikk fra samtida. Disse sjangrene som stadig videreutvikles, byr på viktige vitnesbyrd fra felt der vi trenger nye stemmer og skråblikk på det feltet de presenterer. Morten Harper driver nettstedet Tegneserier.no og er rådgiver i organisasjonen Nei til EU.

 

Vebjørn Selbekk. Foto: Krister Sørvø, VG.

Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i avisen Dagen. Han var sjefredaktør i avisen Magazinet i 2006 og har utgitt bøkene ‘Truet av islamister’ (2006) og ‘Fryktens makt’ (2016) om sin kamp for redaksjonell frihet under karikaturstriden og i årene som fulgte.

Arifur Rahman er avistegner, som møtte sterke reaksjoner for tegningene sine i Bangladesh. Han kom til Norge i 2010 som fribytegner etter arrestasjon og forfølgelse. Han har opplevde sensur og fengsling, og er en forkjemper for ytringsfrihet for tegnere. Har mottatt priser for arbeidene sine.

Vebjørn Selbekk og Arifur Rahman blir intervjuet av Jan Erlend Leine, redaksonsleder i Verdibørsen på NRK P2.

Del siden på

Send inn

Leveringsfrist innen fredag 1. mars 2019, kl. 23:59
1 Personalia
2 Bidrag